неделя, 18 май 2014 г.

Салата "Сезонът на лалетата"

Лалето е едно от любимите ми цветя, сигурна съм, че е така при повечето от вас. Според казахския епос в пъпките на лалето е скрито щастието. Дълго време никой не е могъл да разтвори красивото венче. Веднъж го съгледало малко дете. С радост то дотичало до поляната и с нежните си ръчички докоснало цветето. Пъпката се разтворила и голямото човешко щастие литнало по земята.
Освен да украсим дома си с лалета или да си ги гледаме в саксия в градината, можем да приготвим салата с лалета...





Необходимите продукти са чери домати (аз съм използвала елипсовидни), краставица, пера от пресен лук, бяло сирене, крема сирене, копър и зехтин.


Родината на чери доматчетата е Южна Америка. Те на пръв поглед са дребни разновидности на обикновения култивиран домат. Според ботаниците обаче те са сродни на дивите предшественици на обикновените домати, без да са абсолютно идентични. Казано иначе, двата вида са нещо като първи братовчеди. „Черешките“, както още ги наричат, често имат по-сладък вкус от по-едрите си роднини. Макар че, когато конквистадорите пренесли първите домати в Европа, те били с размерите на днешния сорт „Чери”, а достигнали сегашните си размери след години и векове на култивиране.


От сирената, копъра и зехтина приготвяме паста, която ще е пълнеж на нашите лалета.





Измиваме внимателно доматчетата и правим разрези "на кръст" без да стигаме до дъното на домата. По този начин оформяме листата на лалетата. Разтваряме ги внимателно с пръсти и с помощта на малка лъжичка пълним с пълнежа.

След това ги подреждаме в една по-голяма чиния. Поставяме перата зелен лук, така че да изглеждат като дръжки, а от краставичката оформяме "тревичка".




Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар