Задавали ли сте си въпроса защо някои хранителни продукти като бульони, фиксове, миксове и т.н. са толкова вкусни?
Малко пакетче с „вълшебно“ прахче може да превърне най-обикновената
мусака в кулинарен шедьовър! И това, разбира се, не е случайно. Малката
тайна на тези продукти се нарича мононатриев глутамат и спокойно може да бъде наречен „отрова“. Натриевият глутамат е известен още като китайска сол и Е621. Той
представлява аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите
качества на продукта. Тя въздейства на чувствителността на рецепторите
на езика. Често използван е в производството на чипс, фиксове, бульони, разтворими супи, салатени заливки и замразени полуфабрикати и изобщо във всички вериги за бързо хранене. Той е съставен от около 18% глутаминова
киселина (глутамат) и 22% натрий.
От хилядолетия японците и китайците използват определени морски
водорасли, за да придават допълнителен вкус и аромат на храната. През
1908 г. едно от веществата, съдържащи се в тях и имащи такъв ефект, е
идентифицирано като глутаминова киселина от д-р Кукине Икеда. До Втората световна война той е бил
употребяван главно в Япония, и то не в големи количества, но след
"откриването" му от Запада хранителната индустрия започва масово да го
слага в различни свои продукти, защото той придава "вкус" на много иначе
неособено вкусни храни и кара човек да иска да яде още. От 40-те години
до сега количеството използван MSG се удвоява с всяко изминало
десетилетие.
Глутаматът, продаван като подправка, е в свободно състояние
за разлика от този в морските водорасли, който е свързан с други
съединения и антидоти - в това е съществената разлика! Изследванията
показват, че доматите и гъбите съдържат много малко количество свободна
глутаминова киселина, но това няма нищо общо със силно концентрирания
продукт като например хидролизирания растителен протеин.
Днес се произвеждат и използват в различни хранителни продукти стотици
хиляди метрични тонове мононатриев глутамат. В повечето случаи той се
изписва само ако е добавен в чиста форма, но ако е в състава на други
подправки (а понякога той може да е 60% от тяхното количество!), въобще
не се обозначава на етикета. Както пише д-р Р. Блейлок: "Производителите
на глутамат и преработени храни винаги се опитват да скрият добавения
MSG."
Глутаматът е нормално съществуващ и дори най-разпространен медиатор в
мозъка. Именно този факт използва индустрията, която казва: "Как може
вещество, което нормално се използва от мозъка, да причинява вреда?" Но в
това е и уловката. Нормалните концентрации на глутамат в мозъка са
нищожни. Когато количеството му се повиши, дейността на невроните се
нарушава, а при по-висока концентрация те загиват (аналогично на
аспартама). Именно свободният аспартам и съответно глутамат са токсични, а не
свързаните, които се срещат в храните в природата. Свързаният глутамат
се разгражда по-бавно и съответно се абсорбира по-бавно, така че да може
да бъде оползотворен и обезвреден от организма, преди да е достигната
токсична концентрация.
Употребата на тази добавка може да доведе до главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки. Глутаматът предизвиква още диабет, мигрена, аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, Алцхаймер. След като се консумира храна, овкусена с натриев глутамат, обикновено следващата храна изглежда безвкусна.
Чрез опити с мишки учените са установили, че натриевият глутамат води и до затлъстяване. Когато им инжектирали добавката, мишките увеличили три пъти нивата на инсулин
в кръвта, от което прогресивно затлъстявали. Учените смятат, че
влагането на натриев глутамат в храните е нарочно, тъй като по този
начин хората развиват зависимост към него и купуват съдържащите го
продукти постоянно.
За да избегнете зловредните му качества, то е най-добре да избягвате
употребата на натриевия глутамат. Това може да стане, като на първо
място четете дребния шрифт на кутиите от зърнени закуски и изобщо всеки съмнителен продукт. Етикетирането
на храните не е прозрачно, но колкото по-кодиран е етикетът, толкова
повече може да се очаква от производителя да укрива информация.
По-добрият избор е да се консумират пресни продукти, най-добре от биологични или малки местни ферми, както и по-балансирана и здравословна храна.
Източници:
- www.silnabulgaria.com;
- www.gotvach.bg;
- www.yosif.net
Няма коментари:
Публикуване на коментар