Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето се пренася в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците панетоне (Panettone), които могат да издържат до 6 месеца. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е дошъл през периода 1915–1920 г.; дотогава за празника са месени хлябове, наричани „колак“, „пармак“, „кравай“. Думата козунак е влязла в българския език от румънското cozonac - баница с грозде. В румънския език пък думата е дошла от гръцкото kuzunaki, което означава звънче и, изглежда, е свързано с характерната форма на гръцките великденски козунаци. По традиция козунакът трябва да се замеси рано в събота сутрин, а яденето му не може да започне по-рано от неделя след Възкресение, тъй като преди това са пости.
А ето и историята на моя първи домашен козунак. Вярвам, че ще е полезна за всички, които се заемат с тази нелека задача за първи път.
Необходими продукти:
- 1кг. брашно - в големите магазини се намира специално брашно за козунаци;
- 6 яйца - най-добре е, ако можете да намерите домашни;
- 200гр. масло - нека да е качествено, заслужава си;
- 250гр. захар - за по-здравословен вариант препоръчвам стевия, например;
- 1 кубче мая;
- 250мл. прясно мляко;
- настъргана кора от 1 лимон или лимонова есенция - уверете се, че сте измили лимона добре. Можете да го накиснете за няколко часа във вода с една лъжичка оцет;
- 100гр. стафиди;
- белтък за намазване;
- сол;
Начин на приготвяне:
- Най-напред накисваме стафидите в хладка вода, за да набъбнат. Необходими са им 10 - 15 минути.
- Загряваме леко прясното мляко на температура около 30 градуса. Към него прибавяме натрошената мая, щипка сол, щипка захар и малко от брашното. Разбъркваме докато се получи консистенция на каша.
- В голяма купа пресяваме брашното, като принципът е, че колкото повече пъти го пресеем, толкова по-добре. Целта на пресяването е брашното да се обогати с кислород и козунакът да стане по-пухкав. След това правим кладенче, в което слагаме яйцата, захарта, кората от лимона и млякото с маята (което трябва да е шупнало вече). И започваме да бъркаме и да месим :) Изисква се време и търпение, не става бързо, но резултатът си заслужава. В един момент ми се струваше, че няма да се получи хубаво тесто, но с упоритост всичко се постига. След като тестото стане достатъчно твърдо го изваждаме от съда и продължаваме месенето на масата. Хубаво е тя да се наръсва с малко брашно, за да не залепва тестото.
- След като се получи хубаво хомогенно тесто започваме да прибавяме маслото. Предварително трябва да сме го размекнали добре - в микровълнова фурна или на котлона. Разстиламе тестото и мажем масло, след което завиваме тестото, месим, докато поеме маслото и така повтаряме докато сложим всичкото масло.
- Докато размесваме тестото с маслото прибавяме и стафидите, които след като сме отцедили от водата сме оваляли в брашно, за да не залепват.
Към този момент моето тесто изглеждаше ето така:
Следващата стъпка е първото втасване. Добре е да сложите тестото в достатъчно голям съд, да заема около 1/3 от него, по-надолу ще видите защо :) Тестото се нуждае от топлина, за да втаса. Като цяло, докато приготвяте козунака, стаята трябва да е доста топла. Можете да го поставите близо до фурната или да я загреете леко и да го сложите в нея като не забравяйте да го покриете с кърпа. Втасва около час или докато удвои обема си. Ето какво се получи при мен след час:
Сега разбирате защо ви е нужен по-голям съд :))
Изваждаме тестото и го премесваме съвсем леко, колкото да можем да оформим козунаците. Можете да ги направите на плитки, на руло или както ви харесва. Аз избрах да направя плитки. След като оформим козунаците (не забравяйте, че трябва да заемат най-много 1/2 от тавата) ги покриваме и оставяме да втасат още веднъж за същото време. Ето ги моите козунаци след второто втасване:
Преди да ги сложим да се пекат ги намазваме със смес от прясно мляко и разбит белтък. По желание ги поръсваме със захар.
Козунаците се пекат на умерена фурна, около 150 градуса, предварително загряна. Моите се опекоха за около 20 минути. Трябва често да се проверяват и ако забележите, че започват да загарят ги покрийте с алуминиево фолио.
А ето го и готовия резултат:
От това тесто ми се получиха 9 козунака със средна големина. На вкус бяха много добри, а ароматът вкъщи беше несравним :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар